Posted on 17/01/2020 in Asigurări de sanatate

Cel mai important lucru pe care l-am învățat în urma pandemiei Coronavirus!

Ai citit atât de multe lucruri despre COVID-19 în ultima vreme, încât ți se pare că acesta e chiar ultimul articol pe care l-ai deschide pentru a-l citi.

Cat l-a costat pe Michael Flor experienta Covid 19

Și totuși, poate curiozitatea te-a făcut să-l deschizi.

În momentul în care am început să scriu articolul acesta, îmi trecea prin gând o singură întrebare: „Ce am învățat oare noi, românii, din această pandemie?”

Sunt sigur că pe durata stării de urgență și în ultimele luni ai auzit de nenumărate ori în jurul tău că „lumea nu va mai fi la fel”. Viața va căpăta o cu totul altă nuanță după COVID-19.

Cu toate acestea, azi poți să ieși din casă și să vezi lume pe stradă, poți să ieși în parc și să vezi copii alergând, poate chiar te și reîntorci deja la muncă și ești gata să îți reiei rutina zilnică.

Nu par să se fi schimbat chiar atât de multe până la urmă, nu-i așa?

Ei bine, astăzi o să îți spun o poveste.

Povestea pe care e posibil să o mai fi auzit sau citit deja pe internet. Și care ar trebui să-ți dea de gândit, care ar trebui să te facă să te mai întrebi încă odată „Oare chiar totul e la fel?”

E vorba despre Michael Flor, un bărbat de 70 de ani din SUA.

Nu-ți spune nimic numele la prima vedere, nu-i așa?

El e omul care a devenit viral, fiind cunoscut drept pacientul COVID-19 cu cea mai lungă perioadă de spitalizare. A petrecut în spital 62 de zile. De multe ori a fost la un singur pas de moarte, iar familia lui chiar a fost sunată la un moment dat pentru a-și lua rămas bun, medicii nefiind siguri că îl mai pot salva pe bărbat.

Din fericire, Michael e astăzi sănătos. A părăsit spitalul și s-a reîntors alături de cei dragi pentru a-și relua viața… Așa ar fi arătat peisajul, dacă însă nu ar fi venit factura pentru cele 62 de zile de spitalizare ale lui Michael.

Spitalul i-a emis o factură de 181 de pagini, defalcată, care cuprinde aproape 3000 de cheltuieli enumerate, pentru cele 62 de zile petrecute în spital. O factură ce totalizează 1.1 milioane de dolari.

Da, ai citit bine. 1.1 milioane de dolari.

Atât l-a costat pe Michael Flor „experiența COVID-19”.

Doctorii i-au defalcat fiecare din cheltuieli, iar în format extins, factura arată astfel:

„Internarea la Terapie intensivă: 9.736 de dolari pe zi. 42 de zile la izolare au costat 408.912 dolari, ventilator mecanic: 2.835 de dolari pe zi. Înmulțit cu 29 de zile, egal 82.215 dolari

aproximativ un sfert din factură – costul medicamentelor, 2 zile în care organele interne (inimă, rinichi, plămâni) aproape i-au cedat și a fost cel mai aproape de moarte, aproximativ 100.000 de dolari (defalcați pe 20 de pagini). În total, aproape 3000 de cheltuieli enumerate, pe cele 181 de pagini, circa 50 pe zi.”

Acum, ia o pauză și imaginează-ți pentru o secundă, cum ar fi fost dacă această factură ar fi purtat pe ea numele tău sau al unei persoane dragi?

Ți se pare absurd, nu-i așa? În mintea ta îți spui deja, „nu are cum, nu avea cum să mi se întâmple tocmai mie”. Probabil asta și-a spus și Michael Flor.

Ba chiar a povestit jurnaliștilor că a fost surprins de prima reacție pe care a avut-o când a văzut factura. Efectiv s-a simțit vinovat că a supraviețuit. Pur și simplu s-a uitat la factură și și-a zis „De ce eu?”

Poate la fel de aberant îți pare și ție. Poate crezi că tu nu ai fi avut cum să treci prin asta. Nu tocmai tu. Ei bine, în România adu-ți aminte că s-au înregistrat 22.760 de cazuri (la ultima raportare din 17 iunie).

Deci, e foarte posibil ca 22.760 de persoane care s-au gândit măcar odată „Nu are cum să mi se întâmple tocmai mie” să se regăsească acum fix în postura lui Michael. Desigur, în România factura nu va totaliza 1.1 milioane de dolari, dar ceva îmi spune că totuși sumele nu vor fi printre cele mai prietenoase.

Totuși, povestea are și un final fericit, cel puțin pentru Michael.

La noi oare va fi însă la fel?

Din fericire pentru Michael, din cei 1.1 milioane de dolari, el nu va acoperi nimic. Cum se face asta?

Michael este asigurat. Asigurarea sa Medicare va acoperi majoritatea costurilor cu factura, iar în plus, fiind pacient COVID-19, e posibil ca Michael să nu plătească absolut nimic din acea factură, Guvernul american sprijinind activ pacienții COVID, pompând peste 100 de miliarde de dolari în sistemul de sănătate.

Așadar, asigurarea medicală, pentru care Michael plătește cel mai probabil o sumă derizorie în fiecare an, iată că îi acoperă acum cele 181 de pagini ale facturii care, de altfel, l-ar fi adus pe Michael în imposibilitate de plată și cel mai probabil i-ar fi cauzat mari probleme.

Tu cum te-ai fi descurcat în cazul lui Michael?

Fii sincer!

De câte ori ți-ai zis că nu îți faci asigurare de viață acum, că ești prea tânăr. Că nu are cum să ți se întâmple tocmai ție ceva. Că oricum tu te tratezi la privat și că nu te interesează la momentul actual asigurările.

Ei bine, dacă e să fi învățat ceva din toată situația asta a pandemiei COVID-19… pentru mine e clară învățătura.

„Niciodată să nu spui niciodată!”

Desigur, poți să ignori în continuare această lecție. Însă gândește-te la un singur aspect. Nu e necesar să ți se întâmple zilnic asta. E de ajuns să se întâmple o singură dată.

Din fericire, Michael era deja asigurat. Situația ta care ar fi fost în cazul în care te-ai fi trezit cu o factură de asemenea proporții?